Tämä blogi kertoo Laurea-ammattikorkeakoulun Pumppu-osahankkeessa toteutetuista hyvinvointia edistävistä minipilotteista sekä tapahtumista.

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Maailman Diabetespäivä Apteekki Lohjanharjussa 14.11.2013

Apteekki Lohjanharjussa vietettiin Maailman diabetespäivää 14.11.2013.  Päivän tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota diabetekseen. Kyse on myös diabeteksen kanssa elävien vuotuisesta juhlapäivästä. Päivän kunniaksi esim. paikalliset diabetesyhdistykset, apteekit, ja terveysalan oppilaitokset järjestävät erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia (Diabetesliitto 2013).

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Laurea-ammattikorkeakoulun, Pumppu-hankkeen, Apteekki Lohjanharjun henkilökunnan ja Diabetesyhdistyksen kanssa. Tapahtuma järjestettiin apteekin ulkopuolella sisääntuloaulassa.
Pulssikäden avulla opetellaan tunnistamaan erilaisia pulsseja.
Meillä Laurean sairaanhoitajaopiskelijoilla oli standillämme kaksi pöytää, joissa oli diabetekseen liittyviä esitteitä ja heijastimia. Toisella pöydällä oli Tunnetko pulssisi -esitteitä sekä pulssikäsi, josta oli mahdollisuus tunnustella erilaisia pulsseja.

Asiasta kiinnostuneilla oli mahdollisuus käydä mittauttamassa verensokeri ja verenpaine sairaanhoitajan pitämässä pisteessä apteekin sisäpuolella. Hänen tehtäviinsä kuului muun muassa ohjata asiakas jatkohoitoon, jos tarve sitä vaati.

Ständillämme pystyi myös tekemään diabeteksen riskitestin. Neuvoimme myös diabetekseen liittyvissä asioissa, kuten ruokavalion ja liikunnan tärkeydestä ja merkityksestä sairauteen. Opastimme kiinnostuneita pulssin tunnustelussa ja kerroimme, kuinka tärkeää oman pulssin tunteminen on ja mitä haittaa epäsäännöllisestä pulssista on. Ständillämme oli myös auki tietokone, josta oli mahdollisuus päästä tutustumaan Diabetesyhdistyksen sivuille.

Tapahtuman tavoitteena oli saada ihmiset kiinnostumaan omasta terveydestään sekä herättää ajatuksia diabetekseen vaikuttavista riskeistä ja millä keinoin diabeteksen syntyä pystyttäisiin ehkäisemään. Pulssikäden avulla halusimme opettaa ihmisille, millainen on säännöllinen ja epäsäännöllinen pulssi. Tavoitteena oli saada ihmiset myös ymmärtämään epäsäännöllisen pulssin aiheuttamat terveydelliset riskit, kuten aivoverenkiertohäiriö.

Tapahtuma suunnattiin kaikille ihmisille, mutta selkeästi tapahtuma kiinnosti eniten vanhempaa väestöä. Standillä kävi päivän aikana noin 40-50 henkilöä. Eniten kiinnostusta herätti diabetekseen liittyvät asiat. Diabeteksen riskitestejä tehtiin paikan päällä, mutta osa halusi ottaa testin kotiin ja tehdä sen itsekseen rauhassa. Tapahtuman ilmapiiri oli positiivinen. Ihmiset tykkäsivät tulla juttelemaan ja kertomaan esimerkiksi omia kokemuksia sairaudestaan.

Mielestämme tapahtuma oli hyvä ja ajankohtainen, sillä tekemiemme diabetesriskitestien mukaan osalla ilmeni suurikin riski sairastua elämänsä aikana tyypin 2 diabetekseen. Koimme onnistuneemme omassa osuudessamme tapahtuman toteutuksessa. Oli mukava tavata ihmisiä ja keskustella heidän kanssaan diabetekseen liittyvistä asioista ja vähän muustakin. Meistä myös tuntui, että kävijät olivat innostuneita ja pitivät tapahtumasta.

Kokonaisuudessaan tapahtuma oli onnistunut. Toivommekin, että tällaisia tapahtumia järjestetään jatkossakin, koska diabeetikoiden määrä kasvaa maailmanlaajuisesti koko ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti