Tämä blogi kertoo Laurea-ammattikorkeakoulun Pumppu-osahankkeessa toteutetuista hyvinvointia edistävistä minipilotteista sekä tapahtumista.

perjantai 13. joulukuuta 2013

Live and Care -tempaus lohjalaisille nuorille

Saimme syventävien opintojen tiimoilta tehtäväksemme suunnitella ja järjestää hyvinvointitapahtuman Lohjalla, tapahtuma oli osa Pumppu-hanketta. Hyvinvointitapahtuma oli määrä suunnitella joko lohjalaisille työikäisille aikuisille tai lohjalaisille nuorille. Valitsimme kohderyhmäksemme lohjalaiset nuoret, koska koimme nuorten hyvinvoinnin erittäin tärkeäksi ja ajankohtaiseksi aiheeksi. Tavoitteeksi asetimme lohjalaisen nuoren hyvinvoinnin edistämisen.

Hankkeen alkuinfo järjestettiin 29.8.2013, jolloin aloitimme tapahtuman työstämisen kukin tahoillamme. Pohdimme kovasti, mikä olisi paras paikka ja missä tapahtumamme tavoittaisi mahdollisimman suuren kohderyhmän. Harkitsimme tapahtumapaikkavaihtoehtoina mm. kauppakeskus Lohjan tähden käytävää, Prisman käytävää, Harjulaa ja jotakin Kaupunkitaideviikkoon liittyvää paikkaa Lohjalla, lopulta päädyimme Harjulaan. Tässä vaiheessa kävimme työryhmämme kesken läpi yhteistyötahoja, joita haluaisimme kutsua tapahtumaan ja teimme työnjakoa.
Noin kaksi viikkoa ennen tapahtumaa mukaan oli ilmoittautunut jo liki kymmenen toimijaa. Mukaan oli tulossa mm. tanssiteatteri, urheiluseura, Lohjan kaupungin edustaja jne. Noin kuukautta ennen tapahtumaa alkoi mainoksen ideointi, lähinnä yksi meistä ideoi ja me muut kannatimme hyvää ideaa. Idean työstämiseen lopulliseksi mainosjulisteeksi saimme koulun taholta ammattilaisapua ja vajaa kaksi viikkoa ennen tapahtumaa mainoksemme sai lopullisen muotonsa ja pääsimme jakelemaan mainosjulisteita. Veimme mainoksia kauppojen, kirjastojen ym. ilmoitustauluille ja lähetimme mainoksiamme s-postin välityksellä eri toimijoille, mm. kouluille.
Viikkoa ennen tapahtumaa myös ”saatekirjeemme” valmistui ja postitimme sen kaikille tapahtumaan osallistuville tahoille. Saatekirjeestä ilmeni tapahtumapaikan tarkka osoite ja kellonaika, jolloin paikalle voi tapahtumapäivänä saapua tekemään esivalmisteluja. Pikkuhiljaa aloimme uskoa tapahtuman onnistumiseen ja siihen, että meillä on mahdollisuus päästä tavoitteeseemme lohjalaisten nuorten hyvinvoinnin edistämisessä edes pienen siivun verran.
Poliisille tehtyyn ilmoitukseen yleisötapahtumasta liitettiin itse tehty turvallisuussuunnitelma sekä Harjulan oma pelastautumissuunnitelma. Näissä käsiteltiin ja selvitettiin hyvin seikkaperäisesti kaikki mahdolliset ja mahdottomat asiat mitä tapahtuman järjestäjän tulee selvittää. Harjoitus- ja kokemusmielessä tämä oli hyvä tehtävä, koska usein kuitenkin kun jossain tapahtumassa asiat ovat menneet pieleen, jotain mahdollisuutta ei ole huomioitu.
Tapahtuma järjestettiin suunnitelmien mukaisesti Lohjalla Harjulassa 20.11 klo 17-19. Vaikka tempausta suunniteltaessa jossain vaiheessa näytti huolestuttavalta, ettemme saisi paikalle tarpeeksi järjestöjä ja seuroja, iloksemme paikalle saapuivat kaikki ennalta sovitut järjestöt ja seurat, lukuun ottamatta yhtä järjestöä. He ilmoittivat viime hetkellä olevansa estyneitä tulemaan paikalle. Paikalla oli meidän Laurean opiskelijoiden ja opettajien lisäksi yhdeksän toimijaa.
Toimijat olivat valmistautuneet tapahtumaan julistella, mainoslehtisillä, Power Point -esityksillä sekä erilaisilla jaettavilla pikkutavaroilla: karkeilla, kynillä, vilkkuvilla rintakorusydämillä yms. Tanssiseura oli valmistanut hienon n. 10 min kestävän tanssiesityksen, jonka he esittivät tapahtuman loppupuolella.
ToeStarin vauhdikas tanssiesitys
Kaikki osapuolet olivat hoitaneet oman osansa, ja käytännön asiat toimivat. Tanssiesitys oli sovittu kello 18.30, mutta huomasimme, että olisi ollut hyvä, jos esitys olisi ollut kaksi kertaa, ensimmäisen kerran jo heti tapahtuman alussa, jolloin olisimme saaneet nuoret kiinnostumaan siitä, mitä salissa tapahtuu. Myös taustamusiikki olisi ollut tarpeen.
Kaiken kaikkiaan tapahtuma sujui yleisöpulaa lukuun ottamatta hyvin ja suunnitelmien mukaisesti. Olivatko yleisöpulaan syynä samaan aikaan olevat joulukadun avajaiset, eikö mainonta ollut tavoittanut nuoria vai eikö tämän tyyppinen tapahtuma vain kiinnosta nuoria? Näitä kysymyksiä on varmasti hyvä miettiä seuraavaa tapahtumaa järjestettäessä.

Kirjoittajina Laurea-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti